Projekt nr 3449909

Inte nog med att vi fick fönstren, de blev hemkörda dessutom. Svåger Anders hjälpte till att lyfta ur dem.

Inte nog med att vi fick fönstren, de blev hemkörda också av svåger Anders.

Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan ”Är ni inte klara med torpet snart?”. Svaret blir alltid nej. Det är inte det som är meningen. Vad skulle vi då göra med all fritid. Lägga patiens, sitta på en pall, plocka navelludd?  För att inte riskera att bli försoffade har vi skaffat oss ytterligare ett projekt.

Tidigare i sommar var vi på besök i hos min syster i Dalsland. I deras garage stod ett gäng fönster på rad. ”De ska till tippen” blev svaret när jag frågade varför de stod där. Jag frågade om vi kunde få dem. Bättre det än att de skulle hamna på en miljöstation.

Nu står de på baksidan i väntan på att vi ska bestämma hur växthuset ska se ut.

Nu står de på baksidan huset i väntan på att vi ska bestämma hur växthuset ska se ut.

Och så blev det, nu har vi fått 13 fönster – helt gratis! Eftersom de är dubbla så är det alltså 26 rutor. Jag skulle gissa att de är från 1940-talet eller något senare. Man behöver inte ens vara avlägset släkt med Sherlock Holmes för att lista ut vad vi tänker göra. Ett växthus.

Men i vanlig ordning är vi inte överens om hur det ska se ut. Jag vill ha en murad grund i tegel som man ställer växthuset på. Micke vill ha trä. Jag vill ha en vedkamin för att kunna använda det längre. Micke vill… ja, han har inte sagt så mycket mer än så. Men det ska vara såpass stort att man kan ha bord och stolar därinne.

Hur som helst, nu behöver jag experthjälp från alla ni som äger växthus. Vad ska jag tänka på när det gäller storlek, placering, grund, tak, värme och så vidare. Dela gärna med er av era erfarenheter, både misstag och det som blev bra.

/Christina

P.S Tack Mia och Anders för fönstren!

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Projekt nr 3449909

 1. Stella Karlsson skriver:

  Har en massa fönster i ladugården men väntar tills vi har kök inne med att börja med växthuset så erfarenheten är noll. Önskningarna många…kamin ja! Murad sockel ja. Ev hel- halvvägg bakåt i trä. Plats för bord o stolar o lite odling. Skottkärrebred ingång. Ventilerat men utan mygg. Sådärja. Ska bli kul att följa ert projekt!

  • Christina skriver:

   Vi funderar också på att ha en helvägg åt nåt håll, norrsidan kanske? Men bra att du sa det där med skottkärrebredd på dörröppningen! Det har jag inte tänkt på.

 2. Maria skriver:

  Varsego!! VIP inbjudan är given 😉

 3. Byggnadsvårdsbutiken Skänninge skriver:

  Hejsan torpet! Kolla på detta: Amateur Small Garden Finalist | 2015 Gardenista Considered Design Awards.
  http://www.gardenista.com/posts/vote-for-the-best-amateur-designed-small-garden-in-the-gardenista-considered-design-awards

 4. Louise skriver:

  Murad och putsad grund, givet hemmabygge. Gräv ett dike och häll i betong, så får man en rak och fin yta att lägga block på, man kan putsa själv för det är ju en fördel att det inte är helt rakt. Kalkfärg på det. Fördelen är ju att man får en fukt och temperaturbuffer, man slipper en tråkig höjdskillnad som man får med trä. man spar virke och får högre höjd på glasningen, lär bli stabilare också. Och vackrare. Man får en jättefin kant på insidan att ställa små prydnadsgrodor på. Man kan mura en murstock när man ändå håller på, eller varför inte mura upp en hel bakvägg så man kan lägga ett enkelt pulpettak?

  • Christina skriver:

   Hej Louise! Tack för ditt utförliga tips! Du menar att man murar med lecablock? Det kanske är enklare än med tegel. Och smart att hälla ut betong först. Jag funderade faktiskt på hur jag skulle lyckas med att få det rakt.

 5. Karin skriver:

  Jaaa jag vill också absolut rekommendera en mur.
  Vi grävde ett stort hål (dike funkar väl också) till frostfritt djup (det var kanske att ta i).
  Jämnade till i botten med grus och gjöt en rak o fin betongsula i en fyrkant.
  Murade upp med lecablock (riktig sten som håller värmen är väl allra bäst men tungt) till en bit ovan marknivå för att få ordentlig höjd på växthuset (så tomaterna kan få sträcka på sig).
  Putsade muren runtom.
  Petade ner 50mm-frigolitskivor utanför muren under mark för extra isolering.
  Lade markduk, jämnade till med grus inne i huset.
  Lade frigolitskivor i golvet även inne i huset.
  Till sist marksten fogad med sand som golv.
  Vi odlar bara i stora krukor inne i växthuset. Vi fyllde inte upp inuti utan lämnade golvnivån nedsänkt för ännu lite extra höjd. Själva krukorna blir då skuggade av muren men det gör ju inget. Man kan ju tänka sig att anlägga markbäddar för odling istället. Om man nu vill odla i huvudsak, som jag gör! Om man nu också/eller bara vill sitta och mysa med tända ljus i sitt glashus så bygg inte för litet. 😉 (det blir ändå alltid för litet) 😀

  • Christina skriver:

   Tack för din utförliga byggbeskrivning. 🙂 Hur stort är ert växthus? Lecablock verkar ju enkelt, men man måste ha bruk mellan blocken? Det går inte att bara ställa dem på varandra antar jag.

   • Karin skriver:

    Vårt växthus är drygt 9 m2. Om jag inte vore en så fanatisk tomat- & gurkodlare så skulle vi få plats med både växter och myshörna, men fem kvadrat till skulle inte skadat… eller tio 🙂
    Yes, bruk mellan blocken är nog att rekommendera. Det var kul att mura! Vi drog snören för att hålla koll på att helheten blev rakt, men alltid redo med vattenpasset också.

 6. Ann-Christine Jonsson skriver:

  Tänk stort om du både vill odla och ha sittplats 15 kvadrat eller mer, när det gäller grunden gräv till frostfritt gjut sula och bygg med lecasten de första varven men tegel är snyggare ovan jord, tänk till hur ni vill ha det med ev vatten och elanslutning vädringsmöjlighet är ett måste helst automatiskt på något sätt. Om man vill ha en hel vägg kan den ev muras upp så får man hjälp att ackumulera värme och då kan man ju ev sätta en kamin mot den väggen enklast med att dra ut ett kaminrör genom väggen

  • Christina skriver:

   Hej Ann-Christine! Tack för dina tips! De flesta rekommenderar lecablock så det kanske får bli det för mig med. 🙂 Jag har ju hela vintern på mig att planera och skissa. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s