Avdelning onödigt arbete

Micke "the machine" Lindblom bilade som om han aldrig gjort annat. Bredbent stod han med. Jag drog minst tio skottkärror sten och betong. En svettig dag för oss båda.

Micke ”macho” Lindblom bilade som om han aldrig gjort annat. Bredbent stod han också. Själv drog jag minst tio skottkärror sten och betong. Vem behöver gymkort?

Vårt köksavlopp har inte fungerat som det ska. På vintern, när det varit som kallast, har avloppet frusit. Det beror på ett berg som ligger under köksgolvet och som gjort att vi inte lyckats få till nog mycket lutning på röret som ska transportera bort snuskvattnet från diskhon.
Men eftersom vi inte gör något förhastat har vi funderat i ett halvår på en lösning. Ska avloppet dras bakom köksskåpen, in i badrummet, och sedan ledas ner i golvbrunnen? Eller ska vi gräva ner avloppet och dra det under mark runt huset för att sen koppla in det på huvudavloppet till trekammarbrunnen? Första alternativet föll bort ganska snabbt. Ett rör skulle ta alldeles för stor plats i vårt lilla kök. Och antagligen få det att lukta kompost på toaletten. Kvar blev alltså alternativ två.

Som ni säkert känner till är den snabbaste vägen mellan två punkter en rak linje. Men mitt i vår raka linje finns en betongtrappa. Trappan gick en gång i tiden, tills för typ ett år sedan, till ett förråd i utbyggnaden vi har på baksidan av huset. Men där finns nu ett badrum så dörren är en “blinddörr” och trappan används bara till att ställa grejer på. Alltså var det helt okej att ta bort den.

Micke hyrde en bilningshammare på Cramo för att “hacka” isär trappan. Förr var det vanligt att man ”viktade” trappor med stora stenar för att spara på betongen. Och här hade man inte snålat med den varan. Medan Micke bilade, fraktade jag bort det tunga godset.
Fem timmar senare, trötta och svettiga, stirrade vi hålögda på det som en gång varit en trapp. Vår plan att kunna gräva ett rakt dike för avloppet försvann allteftersom betongdimman lättade. Trappan var gjuten på en bergsknalle. Godnatt!

Allt slit var gjort i onödan och nu har vi ett berg som sticker upp över marknivå, en blinddörr som sitter en meter upp i luften och en torpargrund med stora hål.

Hmm, har jag sagt att allt vi gör blir inte bra?

Christina

P.S Låter det här bekant? Vi gjorde exakt samma sak för fyra år sedan, men då var det entrétrappan som bilades bort. Det kan ni läsa om här.

Bakom väggen ligger vårt badrum och precis vid knuten börjar avloppet. Vår nyfunna bergsknalle sticker upp ovan marknivå. Vi har försökt dölja vad vi ställt till med genom att fylla hålet med jord och slänga ut gräsfrön. Lösningen blir att gräva utanför stenen.

Bakom väggen ligger vårt badrum och precis vid knuten börjar avloppet. Vår nyfunna bergsknalle sticker upp ovan marknivå. Vi har försökt dölja vad vi ställt till med genom att fylla hålet med jord och slänga ut gräsfrön. Lösningen blir att gräva utanför stenen.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Avdelning onödigt arbete

 1. Kurt skriver:

  Bergknallar kan man som amatör reducera genom s.k. tillmakning (https://sv.wikipedia.org/wiki/Tillmakning). Fast när den ligger så nära huset så vill man kanske inte göra stora varma brasor!

  • Christina skriver:

   Hej!
   Njae, jag vågar nog inte göra en brasa så nära vårt hus. Jag tror nog det blir enklare att gräva runt stenen i stället. 🙂 Men tack för ditt tips! Jag har aldrig hört talas om tillmakning, intressant.

 2. Karin skriver:

  Ja, men, det heter ju så: Berget. 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s