”Skördetider”

Trots odlingsmotgångarna har vi i alla fall fått en hel del potatis. Red duke of York har en fantastisk färg på skalet, men är helt omöjlig att koka. Den smular sönder direkt. Däremot passar den fint som ugnsstekt. Det blev några haricot vert och bondbönor, men betydligt färre än förväntat.

Trots odlingsmotgångarna har vi i alla fall fått potatis. Red duke of York har en fantastisk färg på skalet, men är helt omöjlig att koka – den smular sönder direkt. Däremot passar den att ugnssteka.
Det blev också några bondbönor och haricot verts, men betydligt färre än förväntat. Bilden till höger visar HELA skörden.

Ni undrar säkert hur odlingen gått den här sommaren? Dåligt som vanligt!

I våras hade jag många krukor som var fyllda med narcisser, pärlhyacinter och krokusar. Jag sparade lökarna för att kunna gräva ner dem i gräsmattan när det blev höst. Med lite benmjöl i varje grop får de en extra näringsskjuts också.

I våras hade jag många krukor som var fyllda med narcisser, pärlhyacinter och krokusar. Jag sparade lökarna och nu har jag grävt ner dem. Med lite benmjöl i varje grop får de en extra näringsskjuts också.

Det blev skral skörd av haricot vert, bondbönor, morötter och rödbetor. Av lökarna blev intet! Trots att rödlökarna hade fina rötter när jag satte ut dem växte de inte något mer (se mitt förra inlägg här). Purjolökarna har stannat i växten trots att de planterades ut för tre månader sedan. Vad gör jag för fel? Jag har bara lyckats en gång och det var under mitt första odlingsår.

Den här säsongen har jag gödslat med hästskit, bokashi och gräsklipp. Inte har det hjälpt. Jorden är stenhård och svårgrävd. Kanske är det för mycket lera. Gräver jag djupare är det dessutom otroligt mycket rötter, det beror förmodligen på att det står en stor björk i ena änden av landet och en lika stor gran i andra. Skördetider – bah!

/Christina

Den här bilden har inte ett skit med inlägget att göra. Men jag vill bara skryta om att vedboden nu är fylld till bräddarna med torr, egenproducerad, ved. Gran blandat med asp har legat och torkat i över ett år. Nu är den torr och klar att värma oss i vinter.

Den här bilden har inte ett skit med inlägget att göra. Men jag vill skryta om att vedboden återigen har fyllts till brädden med egenproducerad ved. Gran blandat med asp har torkat i över ett år och nu är den klar att värma oss. Jag tror vedboden rymmer 1-1,5 kubik, vilket räcker för oss.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ”Skördetider”

 1. Camilla i Norge skriver:

  Jeg har dyrket i hagen i mange år og har fått til det meste. I år har nesten alt blitt til ingenting. Potet, stilkselleri og squash gir ok avling. Resten gir ingenting. 7-8 sukkererter, ingen salat eller reddik, all løk og purre råtnet på rot og bondebønnene ga jeg opp. Siden jeg vanligvis pleier å få det til vil jeg nok skylde på været i år.

  Det som ga best avling i år er kanskje ”kornåkeren” min. Den kom til ved at hønene ikke ville spise kornet jeg ga dem og derfor ble det med gjødsel og sagflis ut i kjøkkenhagen. Det har vokst meget godt kan vel si. 🙂 Jeg ga opp lukingen i det bedet. Derfor ble det ingen gulrot heller. Satser på et julenek eller to.

  • Christina skriver:

   Haha! Ja, det är kanske korn jag ska börja med? Det verkar växa fint hos dig. ;).
   Och julkärvar är dekorativa! 🙂
   Men det är kanske så att vädret har gjort att mitt odlingsår blev dåligt, jag misstänker att jorden inte bra heller. Eftersom den är så hård är det väl svårt för grönsakerna att växa i den också. Det kanske blir odlingslådor nästa år…

 2. Kurt skriver:

  Det finns bra beskrivning hur man kokar mandelpotatis, som också lätt faller sönder. Man skall koka upp dem oskalade, långsamt, och stänga av plattan helt när det kokar upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s