En värmande fläkt

Vi har två eldstäder, en kakelugn och en vedspis. Men vi använder bara kakelugnen – av ren lathet kan jag erkänna. I kakelugnen gör man en brasa som får brinna ut och några justeringar med spjället är allt som krävs. Alltså mycket värme för lite arbete.

Vedspisen däremot, den måste man koll på så att elden inte dör ut. Dessutom svalnar gjutjärnet snabbt och det är bara luften närmast som blir varm.

Fläkten kanske inte har värsta 1800-talsdesignen, men den fyller sin funktion. Och trots att den går på el är den sladdlös. Mysko!

Fläkten har kanske inte värsta 1800-talsdesignen, men den fyller sin funktion. Och trots att den går på el är den sladdlös. Mysko!

Men så fick vi syn på en fläkt. Den ställer man på vedspisen och när man eldat en stund alstrar den el via värmen som bildas och fläkten startar. På det viset sprider sig värmen mycket snabbare i rummet.

Men eftersom vi har en skeptisk inställning till det mesta här i livet, kollade vi upp produkten först. Jag ut en bild på Instagram och frågade mina följare om de kände till fläkten. Svaren vällde in och precis alla var positiva.

Den stora massan kan väl inte ha fel, så det blev en tur till Clas Ohlson. Fläkten var dessutom nedsatt från 999 kronor till 599 kronor.

Vi testade den häromdagen och fläkten motsvarade faktiskt våra högt ställda förväntningar.

Jag tände i vedspisen och efter en kort stund började bladen snurra. Rumstemperaturen låg på 18 grader när jag började elda men bara någon timma senare var temperaturen uppe i 20,5 grader. Det gick betydligt snabbare än tidigare. En makalös manick!

Christina

P.S I den här bloggen gömmer sig ingen smygreklam. Jag är inte sponsrad av något företag och skriver jag om en produkt som är bra beror det på att JAG tycker att den är bra.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till En värmande fläkt

 1. Kurt skriver:

  Jag vet inte vad en ”keramisk fläkt.” är för något? Jag antar att denna drivs av temperaturskillnaden s.k. peltiereffekt, och i så fall bör den nog kallas termoelektrisk fläkt alternativt en peltierfläkt.

  De här små vedspisarna är mest dekorativa, skall man ha något mera praktiskt så måste man skaffa en större vedspis med keramik i eller en liten begagnad kökspanna som kan värma varmvatten.

  • Christina skriver:

   Hej Kurt! Jag vet inte heller vad en keramisk fläkt är. Så varför jag skrev så är ett mysterium. Men nu har jag i alla fall tagit bort det från texten. Ha det gott!

 2. Linda skriver:

  Det kanske kan vara värt att prova en sådan fläkt. Vi eldar en hel del i vedspisen då det går snabbt och ger värme i köket där vi är mest, och sitter still en stund. Sen är den oumbärlig när det blir strömavbrott.
  Jag har läst ett tips om att stoppa tegelstenar i vedspisens ugn för att lagra lite värme, har inte provat själv dock.
  Vill passa på att tacka för en trevlig och ärlig blogg, god jul!

  • Christina skriver:

   Jag kan verkligen rekommendera den. Vi har också funderat på att lägga in tegelstenar eller täljstenar i ugnen för att behålla värmen längre. Täljstenar har nog bättre värmelagring, men är såklart mycket dyrare.
   Och tack för dina fina ord! De värmde mer än en nyeldad vedspis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s