Varning för hipsterinlägg

Självklart skulle flaskorna ha patentkork.

Självklart skulle flaskorna ha patentkork.

Vi bor inte på Söder, ingen av oss bär skägg, inte heller går vi iklädda dyra märkeskläder som ser billiga ut. Men somras bryggde vi öl. Hur hipster är inte det?

Det var inte så omständligt som vi trodde. Men vi gjorde det enkelt för oss och köpte en sats från en nätbutik. I kartongen, som kom med posten, låg flaskor, jäskärl, hävert, desinfektionsvätska, torkad och krossad malt, humlepellets och jäst. Sen var det bara att följa instruktionerna. Det bökigaste var att hålla rätt temperatur samt att se till att allt som användes hade desinficerats.

För att sätta lite egen prägel på smaken la vi några svarta vinbärsblad och johannesört. När ölen var upphälld i jäskärlet var det bara att vänta i två veckor. Då var ölen redo att tappas upp på flaskor, men först efter vi tillsatt en prima (för att det ska bildas kolsyra). Därefter fick vi vänta två veckor till. Resultatet blev en IPA, som blev överraskande god – och dyr!

Cirka 1 100 kronor gav vi för satsen och flaskorna. Vi fick ut åtta ölflaskor så snittpriset på varje flaska blev… 137, 50 kronor.

Etiketten gjordes i Indesign och med hjälp av sprayklister satte vi fast dem på flaskorna.

Etiketten gjordes i Indesign och med hjälp av sprayklister satte vi fast dem på flaskorna.

Det roligaste var inte bryggningen utan att tillverka flasketiketten. Som ni ser på bilden fick ölen heta Karlsberg. Eftersom den som siste året-runt-boende på Berget, innan oss, hette Karl.

Vitsigt, men jag tror inte att där danska ölbryggeriet skulle gå med på att vi började med ölproduktion i någon större skala.

Nu har vi beställt en ny sats, amarillo. Undrar vad den ska heta?

Christina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varning för hipsterinlägg

  1. Ansa skriver:

    Gillar !

  2. Kurt skriver:

    Ja men nu när ni har utrustningen, så kan ni ju göra en massa annat öl också. Öl på nässlor, älggräs, champagne på fläderblommor eller sherry på rödbetor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s