Vi tänker om!

Här tänkte vi ställa växthuset. Bilden är tagen en tidig morgon, och solen kommer att nå växthuset ganska tidigt på dagen.

Här tänkte vi ställa växthuset. Ena gaveln hamnar i västläge medan en långsida får söderläge.

I maj förra året hade vi trädgårdsdesignern Linn på besök. Hon gjorde en superfin ritning med många bra idéer som vi ska förverkliga allt eftersom. Det kan ni läsa om här.

När Linn var här hade vi inte fått fönstren av min syster och ett växthus ingick därmed inte i skissen. Men sedan fönsterleveransen i höstas har vi funderat och diskuterat var glashuset ska stå.
Nu tror jag att vi har löst det men det betyder att vi kommer gå ifrån ritningen lite. Förlåt Linn!

En enkel ritning av odlingslådorna. 80 centimeters mellanrum borde räcka.

En enkel ritning av odlingslådorna. 80 centimeter mellan lådorna borde räcka.

Lösningen är enkel; vi skippar det befintliga landet och ställer växthuset där. Den stenhårda lerjorden är ändå usel till grönsaksodling.
Men det betyder inte att vi ger upp tanken om att producera färska grönsaker. I stället för friland kommer vi att odla i lådor. De ska stå mellan grusvägen och växthuset. Eftersom platsen lutar lite ska vi köpa jord från en bonde i närheten för att jämna till ytan. Innan jorden lägger vi på en markväv för att hindra ogräs. Eller ska väven ligga överst? Hmmm.

Vi vill inte ha gräsmatta mellan lådorna utan funderar på bark, plattor, stenmjöl eller något annat passande. Jag tar gärna emot tips!

Lådorna ska jag bygga själv, fyra av dem får måtten 0,8×2 meter och tre lådor 0,8×1,2 meter (som en pallkrage). Med sex lådor blir det rätt mycket grönsaker och det går att växelodla.

Men tillbaka till växthuset, storleken har vi inte bestämt ännu. Men landet är i dag 3,6×6 meter. Jag vill att det ska vara 15-18 kvadratmeter. Micke tycker det är för stort. Där står vi nu och trampar.
Men byggplanen ser ut så här: gräva ur landet, lägga i duk, fylla på med makadam och ett finare grus på det. Som sockel staplar vi lecablock som vi sedan putsar. Därefter bygger vi en träram och taket blir ett traditionellt sadeltak täckt med tjärpapp.

Kommer våra planer infrias? Ingen aning, men i och med att jag skriver det här inlägget sätter vi press på oss själva. 🙂

Christina

Här har jag markerat, med grönt, ytan där odlingslådorna ska stå. Området är cirka 25-30 kvadratmeter. Den uppochnervända baljan täcker ett hål där vi ska ha en av stolparna till en blivande grind.

Här har jag markerat, med grönt, ytan där odlingslådorna ska stå. Området är cirka 25-30 kvadratmeter. Den uppochnervända baljan och mjölkspannen täcker hål där vi ska ha stolparna till en blivande grind.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vi tänker om!

 1. Camilla i Norge skriver:

  Jeg ville bygd så stort veksthus som mulig for det er også greit å ha en hagestue i tillegg til planteplass. Det er vanskeligere å bygge på etterpå.

  I den nye grønnsakshagen ville jeg lagt et tykt lag med kartong og avis etter at området var rettet ut. Så ville jeg satt på rammene og fylt disse med jord og hatt bark på gangene i mellom. Avisene råtner bort etter en stund og da får du dyp jord i bedene. Mellom kassene må du nok legge nye lage om noen år. Evt kan du legge veiduk før du legger barken. Den varer ”evig”. Skulle ønske jeg hadde så god plass. Da skulle jeg også laget meg slike kasser.

  • Christina skriver:

   Tack Camilla, för dina goda råd! Jag tar dem till mig och upplyser Micke att fler tycker som jag. 🙂

 2. Marit C skriver:

  Tala om för Micke att man ska bygga större än vad man tror blir lagom annars kommer tycka det blev för litet när det är klart 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s