Tätt med tättingar

Steglitsen är en väldigt vacker fågel. Nu ser jag dem varje dag vid vårt fågelbord.

Steglitsen – en färgglad filur. Nu ser vi den varje dag vid vårt fågelbord.

Mina fågelkunskaper är rätt usla. Jag ser knappt skillnad på en sädesärla och en örn. Men med hjälp av appar som Kvitter och LärKvitter har kunskapsnivån höjts. Att vi matat fåglarna vintertid har också bidragit till att känna igen fjäderfäna.

Under årets kalla månader har vi haft besök av talgoxe, domherre, nötväcka, nötskrika med flera. För några veckor sedan tänkte jag plocka bort fågelbordet, men på grund av lathet blev det inte gjort.

 

I vintras hade vi massor med blåmesar på besök. De verkade gilla talgbollarna.

I vintras hade vi massor med blåmesar på besök. De verkade gilla talgbollarna.

Då dök helt plötsligt nya arter upp som jag aldrig sett runt torpet. Den färggranna steglitsen till exempel, och grönfink.

Eftersom fågelmataren bara står några meter från huset har jag kunnat sitta i farstun med dörren på glänt med kameran redo. Fåglar har ju den tråkiga egenskapen att flyga iväg så fort man viftar med ögonfransarna, men några har jag ändå lyckats fotografera.

Nu väntar vi med spänning på en sort jag förmodligen aldrig kommer att fånga på bild – den oansenliga fågeln med den fantastiska sången – näktergalen. För några somrar sedan sjöng den varje natt i skogen bakom huset. Sedan dess har vi inte hört den. Hoppas det blir ändring på det i år.

 

Christina

Domherre, svartmes och talgoxe har inte behövt vara hungriga i vinter.

Domherre, svartmes och talgoxe har inte behövt vara hungriga i vinter.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tätt med tättingar

 1. Louise skriver:

  Vilka fina! Här har vi gråsparv, duva, prydnadsduva, skator och småkråkor, gråkråkor och läskiga stirrkråkor. (har ingen fågelbok så viss reservation på artbestämningen)

  • Christina skriver:

   Tack! Du får fixa en fågelbok, eller ladda ner en app. Det är rätt kul att veta vad det är för fågel som skriker i busken. 😉

 2. Caroline skriver:

  Attans vilken fin pippi. Såg rentav exotisk ut 🙂
  Gillade behållaren ni hade talgbollarna i. Själv har jag som en rundel i ståltråd som fungerar bra, men inte alls är lika fin och jag tror fåglarna lättare kan sitta på er.

  Apropå fågelbok köpte jag en förra året med ljud. Den var verkligen häftig och ibland hör man en fågel utan att se den och då kan man lyssna runt lite i ljudboken och till slut hittar man förhoppningsvis rätt. Är inte så bra på fåglar heller, men tycker det är så mysigt när de hänger runt matplatsen och mumsar. Jag matar mina ännu och ser att de fortfarande äter av maten. De provar holkar och kvittrar länge nu på kvällarna. Så härligt, äntligen känns det som vår, trots snön i går.

  Jättefina bilder.

  • Christina skriver:

   Hej Caroline!
   Behållaren hittade vi på en hantverksmarknad i Karlstad. Egentligen är det tänkt att man ska ha äpplen i dem, men talgbollar funkar lika fint. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s