Äntligen!

Voilà! Men herregud vilken tid allting tagit.

Voilà! Men herregud vilken tid allting tagit. I bakgrunden, till vänster, ser ni början på ett växthusbygge. Eller i alla fall en utgrävd grund.

Aldrig har vi varit så sena med att börja odla. Förra inlägget slutade med att lådorna stod i våg, men utan spetsade stolpar i marken. Eftersom jag la sten under blev det en glipa mellan marken och lådan. Så för att inte jorden skulle rinna ut häftade jag markduk på insidan av lådorna. Duken går ner cirka 20 centimeter på marken så att jorden stannar kvar. Nästa steg var att fylla lådorna. Att ha köpejord skulle bli väldigt dyrt, inget för torpare som oss. Men av storbonden Marie fick jag lov att ta av deras gamla ensilage, perfekt att fylla upp med. Så jag kopplade på släpet på fyrhjulingen och drog i väg. Och nu får ni en snabbguide till hur man får ont i ryggen. Vid första taget med grepen högg det till i ryggen. Men jag var så fokuserad på att börja odla så jag bet ihop. Fem släp fylldes och lastades av under lika många timmar. Sen såg jag ut som en fällkniv.

Nu blev det återigen stopp i odlingsplanen. Trots mängder av värktabletter, ryggbälte och salvor tog det nästan en vecka innan jag kunde gå som en vettig människa. Frustrerande!

Sen var det bara på’t igen. I lördags klippte jag gräset och gräsklippet hamnade i de stora lådorna. Därefter hämtade jag hästgödsel hos nyss nämnda bonde. Ett fyrhjulingssläp till sex lådor. Och som sista lager – fin köpejord från Ballast.

Längst upp till vänster: här börjar jag krokna, det gamla ensilaget var både blött och tung. Men efter en dags slit låg det på plats. Med hästskit, gräs och köpejord har jag skapat en odlingslasagne. Hoppas det funkar.

Längst upp till vänster: här börjar jag krokna, det gamla ensilaget var både blött och tungt. Men efter en dags slit låg det på plats. Med hästskit, gräs och köpejord har jag skapat en odlingslasagne. Hoppas det funkar.

I dag har jag satt potatis, sått rödbetor, morötter, sockerärter, sallat, spenat och planterat småplantor av rädisa, majrova, grönkål, vitkål och purjolök. För att pynta lådorna har jag också sått ringblomma och krasse.

Om det här funkar har jag ingen aning om – det lär märkas inom några veckor.

fiberroottr

När vi grävde ner fiberkabeln blev det slang över. Av den gjorde jag ”tältpinnar” till odlingen. Med en duk över blev det en liten odlingstunnel. Förhoppningsvis håller duken borta glupska insekter.                                                         Jag måste slå ett slag för den självbevattnande roottrainern, den fungerar utmärkt. Det är dessutom enkelt att få ut plantorna utan att skada dem.

 

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Äntligen!

  1. Camilla i Norge skriver:

    Det ble kjempefint. Selv har jeg bygget en lang kant et stykke fra en mur og fylt opp i mellom. Nå har kanten begynt å helle utover så nå blir det kasser her i hagen også. Lurt å fylle med litt av hvert før man legger jord øverst.

    • Christina skriver:

      Tack! Ja, det är smart att använda lite allt möjligt organiskt material. Mina sådder har börjat gro nu så det ska bli spännande att se om det blir goda grönsaker i år. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s