Gurkburk!

I odlingslådan där grönkålen och vitkålen växer satte jag även några plantor gurka. Men till slut blev grönkålen så stor att jag inte längre såg gurkplantorna.

Okej, då lärde jag mig nåt till nästa år, odla inte så tätt. Men döm om min förvåning när jag lyfte på skyddsnätet för några dagar sedan. På jorden under grönkålens skugga låg flera decimeterlånga och skördeklara gurkor.

Men vad gör man med dem? Jag tog en bild och la ut på Instagram och bad om tips. ”De blir godast hela och inlagda med krondill” var det någon som kommenterade.

Så jag googlade och resultatet blev en inläggning baserad på två olika recept. Så här gjorde jag.

Bergets saltgurka

 • Efter jag borstat gurkorna var taggarna inte så vassa längre.

  Cirka 0,5 kg gurkor.

 • Skölj och borsta gurkorna.
 • Gör en lag på 1 liter vatten och 1 dl salt. Rör tills saltet löst sig. Jag stack 8-10 hål i varje gurka med ett grillspett i trä (enligt receptet ska det vara en nål, men jag hittade ingen).
 • Lägg gurkorna i vattnet, med en tyngd över så att de inte flyter upp, ställ svalt i cirka ett dygn.

Dagen efter gjorde jag ättikslag.

 • 1 liter vatten
 • 0,75 dl ättiksprit (12%)
 • o,5 dl salt utan jod
 • Någon matsked socker.

Koka upp och låt kallna. Sterilisera burken/burkarna genom att ställa dem i ugnen på 125° i cirka 10-15 minuter.

Till lagen hade jag också följande:

 • ca 50 gram pepparrot skuren i bitar (ska vara konserverande)
 • En liten röd paprika
 • Några dillkronor
 • 1 msk senapsfrön
 • Några svartvinbärsblad

Varva gurkorna med pepparrot, paprika, dillkronor och svartvinbärsblad i glasburken. Häll över ättikslagen och ställ mörkt och svalt.

Jag väntade en vecka, sen var de klara. Mina sex gurkor var lagom till en 1-liters-burk.

Smaklig spis!

/Christina

Gurkorna blev jättegoda! Men Milou är nog mer sugen på leverpastejen.

Gurkorna blev jättegoda! Men Milou är nog mer sugen på leverpastejen.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s