
Lönnen är ett riktigt snyggträd om hösten. Eftersom trädet har ett djupgående rotsystem tål den stormar bra. Dessutom är det Dalslands landskapsträd. Trädgårdsdesignern Linn, som gjorde en ritning åt oss, tycker att vi ska ta ner den stora björken mitt i bild. Vad tycker ni?
När man pratar byggnadsvård är det såklart alltid byggnaderna det handlar om, men det är kanske dags att börja uppskatta värdena i trädgården?

Mellan odlingen och lönnen har ett annat ädellövsträd tagit sig – en ek. Den får stå kvar. Hittar du vätten i bilden?
Man trodde till och med att hustomten eller skyddsandarna bodde under trädet. För att hålla dem på gott humör offrade man genom att hälla mjölk eller öl över rötterna – helst på torsdagar eller inför helgdagar.
På vår tomt står det en lönn och det är en av de vanligaste arterna när det kommer till vårdträd. Men det kan också finnas lind, ask, alm, oxel, valnöt eller ek. Att man valde ädellöv går långt tillbaka till hednisk troskult. I Norrland var till exempel rönnen, asaguden Tors träd, väldigt populär.
De stora träden hade också en praktisk betydelse. Eftersom trädkronan var den högsta punkten på gården skyddade den huset från blixtnedslag.
Har ni ett vackert gammalt träd framför huset så behåll det. Är det friskt och står stadigt finns det ingen anledning att såga ner det. För att behålla husfriden är det kanske bra att skvätta ut lite mjölk eller öl då och då också. En vill ju inte ha en vresig hustomte efter sig.
/Christina