Vårda trädet

Lönnen är ju ett riktigt snyggträd om hösten. Eftersom lönnen har ett djupgående rotsystem tål den stormar bra. Dessutom är det Dalslands landskapsträ.

Lönnen är ett riktigt snyggträd om hösten. Eftersom trädet har ett djupgående rotsystem tål den stormar bra. Dessutom är det Dalslands landskapsträd. Trädgårdsdesignern Linn, som gjorde en ritning åt oss, tycker att vi ska ta ner den stora björken mitt i bild. Vad tycker ni?

Har ni ett ädellövsträd på tomten? Då är det förmodligen ett vårdträd – värt att bevara.

När man pratar byggnadsvård är det såklart alltid byggnaderna det handlar om, men det är kanske dags att börja uppskatta värdena i trädgården?

Mellan odlingen och lönnen har en ek tagit sig. Den kan vi ju inte ta bort! Den som hittar vätten i bilden slipper få en kliande vadmalsdräkt hemskickad.

Mellan odlingen och lönnen har ett annat ädellövsträd tagit sig – en ek. Den får stå kvar. Hittar du vätten i bilden?

På många gårdstun på landsbygden står ofta ett pampigt träd. Förr trodde man att träden gav lycka och framgång för de som bodde i huset. Om man skadade trädet ansågs det medföra olycka och sjukdom.

Man trodde till och med att hustomten eller skyddsandarna bodde under trädet. För att hålla dem på gott humör offrade man genom att hälla mjölk eller öl över rötterna – helst på torsdagar eller inför helgdagar.

På vår tomt står det en lönn och det är en av de vanligaste arterna när det kommer till vårdträd. Men det kan också finnas lind, ask, alm, oxel, valnöt eller ek. Att man valde ädellöv går långt tillbaka till hednisk troskult. I Norrland var till exempel rönnen, asaguden Tors träd, väldigt populär.

De stora träden hade också en praktisk betydelse. Eftersom trädkronan var den högsta punkten på gården skyddade den huset från blixtnedslag.

Har ni ett vackert gammalt träd framför huset så behåll det. Är det friskt och står stadigt finns det ingen anledning att såga ner det. För att behålla husfriden är det kanske bra att skvätta ut lite mjölk eller öl då och då också. En vill ju inte ha en vresig hustomte efter sig.

/Christina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s