Triss i lingon

Lingonfudge och lingonkola. Sött och syrligt på samma gång.

Lingonfudge och lingonkola. Sött och syrligt på samma gång.

Min pappa brukar förse mig med ett antal liter lingon varje år. Oftast gör jag lingonsylt men det är också gott att göra sötsaker med de små sura bären. När jag häromdagen grävde djupt i vårt kylskåp hittade jag vispgrädde som närmade sig sista förbrukningsdag. För att inte kasta den så kokade jag lingonkola och lingonfudge. Och några dagar senare gjorde jag även mjuk pepparkaka med lingon som jag tog med till jobbet – succé! Här kommer recepten.

Lingonkola

 • 2 dl lingon (jag tog direkt från frysen)
 • 1,5 dl vispgrädde
 • 2,5 dl strösocker
 • 1 msk ljus sirap

Blanda allt utom lingonen. Koka upp till 120°. Tillsätt lingonen och rör om. En del mixar lingonen innan, men jag tycker bären ska synas. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper ca 20×20 cm. Låt stelna och skär upp i fyrkanter. Jag virar in mina kolor i klippta bitar av bakplåtspapper.

 

Lingonfudge

 • 3 dl socker
 • 1 1/2 dl mjölk
 • 1 1/2 dl grädde
 • 1 msk sirap
 • 50 g vit blockchoklad
 • 50 g smör
 • 1 dl frysta lingon

Rör ihop socker, mjölk, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme till 120-125 grader. Rör om då och då. Ta av kastrullen. Blanda i vit choklad och smör. Låt svalna till 70 grader. Blanda ner de frysta lingonen. Häll i bakpappersklädd form. Låt stelna i kyl. Skär i bitar.

 

Den mjuka pepparkakan pudrade jag med florsocker och pyntade med granris. Men det var tydligen för mycket Ernst tyckte kollegorna. Fnys!

Den mjuka pepparkakan pudrade jag med florsocker och pyntade med granris. Men det var tydligen för mycket Ernst tyckte kollegorna. Fnys!

Mjuk pepparkaka med lingon

 • 2 ägg
 • 2 dl socker
 • 1 1/2 dl filmjölk
 • 50 g smör
 • 2 1/2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 3 tsk pepparkakskryddor

1,5 dl lingon

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa 2 ägg med 2 dl socker pösigt. Rör ner 1 1/2 dl filmjölk och 50 gram smält smör. Blanda 2 1/2 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver och 3 tsk pepparkakskryddor och rör ner i smeten. Tillsätt lingonen i smeten och rör om.

Grädda i cirka 40 minuter i nedre delen av ugnen. Känn med sticka att den är klar. Ta ut och låt kakan svalna innan du vänder den upp och ner.

/Christina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, inomhus och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s