Odlingsåret 2017 – nya metoder och nya grönsaker

Odlingen blev väldigt lyckad förra året. Hoppas jag inte klantar till det i år – men man vet aldrig.

Odlingen blev väldigt lyckad förra året. Hoppas jag inte klantar till det i år – men man vet aldrig.

Sedan förra blogginlägget har dygnet fått en timme mer dagsljus och nu kliar det i odlingsfingrarna.

När det var slut på grönsakerna tog krassen över. I den lilla blomlådan hade jag luktärter.

När det var slut på grönsakerna tog krassen över. I den lilla blomlådan hade jag luktärter.

Jag kommer använda växelbruk vilket betyder att grönsakerna byter plats jämfört med förra året. Då förhindrar man att sjukdomar sprids och att jorden tappar näring.

Det blir ungefär samma grönsaker som i fjol men några nyheter ska jag peta ner. Till exempel ska jag testa att så kronärtskocka. Den är jättegod att äta kokt med lite smör. Jag ska också odla romansallat – mest för den har lite mer krispig struktur är huvudsallaterna.

I övrigt ser odlingslistan ut som följande:

 • Rädisa
 • Rödbetor
 • Potatis
 • Grönkål
 • Vitkål
 • Majrova
 • Purjolök
 • Bönor
 • Sockerärter
 • Gurka
 • Morot
 • Spenat
 • Vitlök
 • Källfräne
 • Trädgårdsportlak

I år ska vi dessutom testa en ny metod för att odla potatis. I programmet Strömsö på SVT odlade de i halm. Det verkar jätteenkelt, trampa ner växtligheten, lägg ut potatisarna, fyll på cirka 30 centimeter halm, vattna. Här kan ni läsa mer om det. Det frigör också mer utrymme i odlingslådorna till andra grönsaker.

I år kanske jag lyckas med det jag misslyckats med hittills – det vill säga att inte så allt på en gång. Då blir det också färdigt samtidigt och man måste äta grönsaker som en galning under en kort period. Nä, i år ska jag odla pö om pö.

För att få mer inspiration ska jag och kollega Karin gå på trädgårdsjournalisten Gunnel Carlssons föreläsning 2 februari i Karlstad. Kul!

Innan vintern kom täckte jag jorden i lådorna med halm. Den kommer jag plocka bort när det är dags att så igen till våren. I lådan längst bort till vänster höstsådde jag morot, spenat och vitlök. Ska bli spännande att se om de fröna gror till våren.

Innan vintern kom täckte jag jorden i lådorna med halm. Den kommer jag plocka bort när det är dags att så igen till våren. I lådan längst bort till vänster höstsådde jag morot, spenat och vitlök. Ska bli spännande att se om de fröna gror till våren.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt, utomhus och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s