Fågelextra

Steglits, gulsparv, hackspett och bofink.

Vi matar fortfarande fåglarna på Berget. Under vintern var det blåmesar, talgoxar, domherrar och nötväcka som kom på besök. Nu i april dyker andra arter upp. Grönsiska, gulsparv, bofink, hackspett och den tjusiga steglitsen äter sig mätta på talgbollar och frön.

Även ekorren tittar till oss i bland.

Jag har försökt att fånga fåglarna på bild och en del fåglar är mer tama än andra. Men nötskrikan är helt omöjlig att fota. Omöjlig!

Jag har suttit gömd och blickstilla i timmar, jag har ålat mig fram på golvet i farstun för att fågelhelvetet inte ska få syn på mig. Men precis när fingret närmar sig kamerans avtryckare flaxar pippin iväg. Sen sitter den och skriker hånfullt åt mig i ett träd långt bort.

Men desto roligare blev det häromdagen när jag tittade upp på himlen och så två mycket stora och svarta siluetter som cirklade över tomten. Havsörnar!

Sedan början på 2000-talet har antalet havsörnar runt Vänern ökat. I Ölme, där vi bor, har länsstyrelsen under vintern matat örnarna. Så nu finns det rätt många häckande par här. Mäktigt!

/Christina

Havsörnen har ett vingspann på 2,5 meter.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i djur, utomhus. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s